Binnen de top van de Europese Centrale Bank heersen grote meningsverschillen over de manier waarop de kwakkelende Europese economie geholpen moet worden. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De heibel in de ECB is uitgelopen op een revolte door bestuursleden. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op insiders bij de centrale bank, gaan topmannen van de nationale centrale banken voorzitter Mario Draghi vandaag op het matje roepen omdat zij boos zijn over de wijze waarop de ECB-president de centrale bank is gaan bestieren.

De topmannen van de nationale centrale banken voelen zich buitenspel gezet doordat Draghi steeds op de troepen vooruit loopt. Draghi gaf afgelopen zomer aan de lage inflatieverwachtingen te zullen bestrijden en zei vervolgens in september dat de ECB-balans met ongeveer een biljoen euro moet gaan groeien. Veel centrale bankiers vinden de uitspraken veel te ver gaan.

Draghi is duidelijk gefrustreerd over het bestuur, dat niet vooruit te branden is en dan nog met veel moeite zo ver te krijgen is om halve maatregelen te nemen tegen de veel te lage inflatie en zwakke economische groei. Die frustraties gaan zelfs zo ver dat Draghi naar verluidt tijdens bestuursvergaderingen zich opstelt als een verveelde student. Hij zou drie telefoons voor zich op tafel hebben liggen en met regelmaat aan het chatten zijn of de vergaderkamer verlaten om te bellen

Wat we uit het verhaal kunnen concluderen is dat Draghi afstevent op een grootschalig obligatieaankoopprogramma van staatsleningen (‘kwantitatieve verruiming) en dat een meerderheid dit inmiddels steunt. Een aanzienlijke minderheid is echter tegen en Draghi zal de invloedrijkste tegenstanders moeten zien te overtuigen om überhaupt staatsleningen te kunnen gaan kopen. Onder de tegenstanders bevinden zich directieleden Yves Mersch en Sabine Lautenschläger, DNB-president Klaas Knot en natuurlijk Bundesbank president Jens Weidmann.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. Hoe uniek is de putsch bij de ECB? Sinds de crisis zijn er twee Duitse centrale bankiers bij de ECB opgestapt uit protest tegen de aankoop van staatsleningen. En bij de Zweedse Riksbank vechten ze elkaar ook de tent uit. In 2013 stapte vice-gouverneur Lars Svensson op uit protest tegen het krappere monetaire beleid, nadat hij gewaarschuwd had dat dit tot deflatie zou leiden en het probleem van grote huishoudschulden alleen maar erger zou maken.

Premier Shinzo Abe van Japan zette in 2012 de toenmalige topman van de Bank of Japan Masaaki Shirakawa op straat. Abe zocht een centrale bankier die bereid is met de geldpers de economie te reflateren en de staat monetair te financieren. De rode draad hier is dat de ECB, de Riksbank en de Bank of Japan opgezadeld zitten met economieën met torenhoge schulden en daarom onder enorme druk staan om de papieren schulden in reële termen minder waard te maken door de inflatie te stimuleren.

3. No there is no limit voor topman Haruhiko Kuroda van de Bank of Japan. Kuroda zei vanochtend in een toespraak in Tokyo alles te zullen doen om de inflatiedoelstelling van 2 procent. “Als het over nieuwe verruimingsmaatregelen gaat, dan denk ik niet dat er een limiet is, ook niet voor obligatieaankopen.”

4. President Barack Obama heeft dinsdag de Senaat verloren aan de Republikeinen. De Republikeinen kregen er zes senaatzetels bij en hebben nu de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Dat betekent dat Obama nog meer een lame duck president is dan hij al was.

5. ING heeft vanochtend bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers aangekondigd dat het op vrijdag de resterende staatssteun van ruim 1 miljard euro aflost. Dat is bijna vijf jaar nadat de bank een kapitaalinjectie van 10 miljard euro kreeg naar aanleiding van de mondiale financiële crisis. De schatkist heeft over de 10 miljard euro 3,5 miljard euro aan rente en premies geïncasseerd. ING Bank zag in het derde kwartaal de nettowinst met meer dan een kwart stijgen naar ruim één miljard euro. De hogere winst was het gevolg van een toename van de rentemarge- en baten, hogere commissieopbrengsten en een afname van de reserveringen voor activa van dubieuze kwaliteit.

6. De beurskoers van Brunel klapt vanochtend nadat de uitzender vanochtend een winstwaarschuwing gaf. Brunel zei te rekenen op een vlakke operationele winst en een omzetgroei van 5 procent dit boekjaar vergeleken met 2013, terwijl het in de zomer nog uitging van groei van 5 tot 10 procent voor zowel de omzet als de operationele winst. Brunel schreef de tegenvaller toe aan zwakke marktomstandigheden in Duitsland en engineering in Nederland.

7. En ook met Imtechs beurskoers gaat het niet al te best nadat er weer eens een lijk in de kast werd gevonden. Dinsdagavond meldde de noodlijdende technische dienstverlener dat het een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke overtreding van mededingingsregels tussen 2008 en 2010 bij de Duitse energietak.

8. De Europese Commissie is eindelijk tot het inzicht gekomen dat de economie van de eurozone in een depressie zit.

In onderstaande grafieken van de Commissie ziet u hoe slecht de eurozone er wel niet voor staat. En Brussel ziet eindelijk ook in dat als iedereen tegelijk schulden probeert af te lossen, de economie tot stilstand komt. Deze inzichten betekenen natuurlijk niet dat Brussel de orthodoxie overboord gooit. Overheden moeten blijven bezuinigen van de Commissie. En dat is in combinatie met veel te krap monetair beleid van de ECB een recept voor meer ellende.

(Groei eurozone vs rest EU en VS, klik voor uitvergroting)

eurozone

(herstel eurozone blijft sterk achter, klik voor uitvergroting)

depressie

9. Op de beursagenda staan een tweetal Amerikaanse macrocijfers: de banengroei in de private sector en de ISM-inkoopmangersindex voor de industrie. De cijfers zullen naar verwachting bevestigen dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen en een oase van rust is in een verder kwakkelende wereldeconomie.

10. Europese beurzen kleuren groen na twee dagen van verliezen. Vanochtend bekendgemaakte macrocijfers voor de Eurozone waren beter dan verwacht. Volgens de inkoopmanagersindexen van Markit viel de krimp van de Franse dienstensector mee in oktober; keerde de Italiaanse dienstensector terug naar groei, en groeide de Spaanse dienstensector iets sterker dan verwacht.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl